Agrest jest ważnym gatunkiem spośród krzewów jagodowych.
Uprawiany jest w Polsce na plantacjach towarowych, a także na działkach i w
ogrodach przydomowych. Nasz kraj od wielu lat zaliczany jest także do światowej
czołówki w produkcji i eksporcie owoców tego gatunku. W ostatnich latach
pojawiło się zainteresowanie nasadzeniami przystosowanymi do produkcji owoców
deserowych na rynek świeżych owoców i nastąpił rozwój takich plantacji (fot.
1).
Fot. 1. Plantacja agrestu przystosowana do produkcji
wysokiej jakości owoców |
Zmniejszająca się
produkcja
Z danych GUS wynika, że roczne zbiory owoców agrestu w Polsce na początku lat 90. ub. wieku wynosiły 42 000-47000 t. W ostatnich kilku latach obserwowany jest jednak znaczny spadek tej produkcji — do 14 000-21000 ton (do 2007r). Główną przyczynę zmniejszenia się nasadzeń i zbiorów agrestu w Polsce stanowi brak szerokiego asortymentu odmian, zwłaszcza odpornych na amerykańskiego mączniaka agrestu oraz wystarczająco plennych i przydatnych do kombajnowego zbioru owoców. Z opinii specjalistów wynika, że znaczny spadek produkcji tych owoców powinien być impulsem do tworzenia nowych nasadzeń agrestu i zwiększenia rocznych zbiorów (nawet 2-krotnie) i nie spowoduje to nadprodukcji, ale przyczyni się do umocnienia naszej pozycji na świecie. Przed podjęciem decyzji o zwiększaniu nasadzeń należy jednak wcześniej poznać możliwości sprzedaży tych owoców.
Produkcja owoców
deserowych w Polsce
W naszym kraju produkcja agrestu prowadzona jest w sposób
nowoczesny na dużej części plantacji (fot. 2), na których owoce zbierane są za
pomocą różnych typów kombajnów.
Fot. 2. Młoda plantacja agrestu przystosowana do zbioru kombajnowego |
Towarowa produkcja owoców agrestu była już wielokrotnie
opisywana, dlatego przedstawiam ją tylko ogólnie, szczególnie uwzględniając
zagadnienia dotyczące nowej u nas technologii uprawy agrestu z przeznaczeniem
na zbiór owoców deserowych. W niektórych krajach UE, np. w Holandii, Belgii,
Niemczech, Hiszpanii, Portugalii a także poza UE (w Szwajcarii) produkcja
owoców deserowych roślin jagodowych (malin, jeżyn, porzeczek i agrestu)
przeznaczonych do bezpośredniego spożycia jest znana i prowadzona od co
najmniej 15 lat. W Polsce od kilku lat znane są już tego typu uprawy (m.in.
porzeczek i agrestu). W ww. krajach, a także w Polsce, są to przeważnie małe,
specjalistyczne plantacje (0,50-2,0 ha), intensywnie prowadzone przy
rusztowaniach i drutach (palikach bambusowych) z fertygacją. Należy zdawać
sobie sprawę, że jest to inwestycja kapitałochłonna oraz wymagająca dużego
udziału ręcznej siły roboczej do pielęgnacji, cięcia i prowadzenia krzewów, a
przede wszystkim do zbioru owoców do jednostkowych pojemników (od 250-g do
1-kg). Z drugiej strony, ceny deserowych owoców agrestu (fot. 3) i innych
roślin jagodowych są kilka razy wyższe niż owoców przemysłowych (do
przetwórstwa i zamrażalnictwa). Rekompensuje to wysokie koszty produkcji, głównie robocizny, i gwarantuje opłacalność produkcji. Jak dotychczas,
owoce deserowe roślin jagodowych, w tym agrestu, produkowane przez naszych
plantatorów, oferowane są głównie na rynki „starej" UE, gdzie
klienci są skłonni płacić za nie więcej. Uprawa agrestu (i innych krzewów
jagodowych) jest produkcją wieloletnią na tym samym polu. Zatem wybór
stanowiska, przygotowanie gleby przed sadzeniem i zabiegi pielęgnacyjne są
bardzo ważne, bo decydują o powodzeniu w uprawie i jej opłacalności.
Fot. 3. Owoce agrestu w opakowaniach jednostkowych |
|
|
Zakładanie plantacji
Agrest nadaje się do uprawy na terenie prawie całego kraju. Krzewy te są mrozoodporne, ale pąki i kwiaty są wrażliwe na uszkodzenia przez przymrozki wiosenne, chociaż w mniejszym stopniu niż np. czarna porzeczka.
Agrest nadaje się do uprawy na terenie prawie całego kraju. Krzewy te są mrozoodporne, ale pąki i kwiaty są wrażliwe na uszkodzenia przez przymrozki wiosenne, chociaż w mniejszym stopniu niż np. czarna porzeczka.
Wybór stanowiska. Najkorzystniejsze są tereny otwarte, równinne lub lekkie skłony o wystawie zachodniej, południowo-zachodniej lub północno-zachodniej. Nieodpowiednie są torfowiska, wilgotne łąki, zagłębienia terenu i kotliny, gdzie tworzyć się mogą zastoiska mrozowe.
Wymagania glebowe
agrestu są na ogół większe niż porzeczek. Krzewy agrestu dobrze rosną i plonują
na glebach żyznych, bogatych w składniki pokarmowe, o odpowiedniej wilgotności,
ale o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych i poziomie występowania wód
gruntowych na wysokości 80-120 cm. Najlepsze są gleby lekko kwaśne, o pH
6,0-6,5, gliniaste lub piaszczysto-gliniaste. Należy pokreślić, że w produkcji
owoców deserowych lokalizacja pola powinna zapewnić możliwość nawadniania
roślin. Przygotowanie gleby pod wieloletnią uprawę tego gatunku (przez 10-12
lat) należy wykonać na podstawie przeprowadzonych wcześniej analiz chemicznych
próbek gleby z warstwy ornej i podornej. Określenie zawartości P, K, Ca i Mg
oraz oznaczenie odczynu (pH) gleby pozwoli na optymalne nawożenie mineralne
przed sadzeniem. Takie nawożenie, oparte na wynikach analiz gleby, jest także
uzasadnione ekonomicznie, gdyż pozwala zaoszczędzić na drogich nawozach. Pod
uprawę agrestu należy przeznaczyć pole, na którym uprawiano rośliny okopowe na
oborniku lub rośliny motylkowe na przyoranie, czy zboża. Jeżeli pole jest
zachwaszczone, najpierw należy dokładnie zniszczyć chwasty trwałe, takie jak:
powój, perz i ostrożeń, gdyż trudno je zwalczyć w okresie prowadzenia
plantacji. Chwasty jedno-i dwuliścienne można zniszczyć przez zastosowanie herbicydów,
według dawek i zaleceń podanych w ,Programie ochrony roślin sadowniczych ".
Jeżeli nie uprawiano roślin zielonych na przyoranie jako przedplon, poleca się
nawieźć pole obornikiem (30-40 ton/ha) na całą powierzchnię lub tylko w
wyznaczone rzędy, w których będą sadzone krzewy. Gleby kwaśne należy zwapnować,
najlepiej rok przed planowanym założeniem plantacji, lub pod przedplon. Zabiegu
tego nie należy łączyć z nawożeniem organicznym i fosforowym.
Odmiany do uprawy
towarowej (produkcja owoców do przemysłu) oraz do uprawy specjalistycznej (owoce
deserowe) — przy ich wyborze należy wziąć pod uwagę plenność, wielkość i barwę
owoców (fot. 4 i 5), a także odporność roślin na główne choroby (amerykańskiego
mączniaka agrestu i antraknozę liści). Ponadto powinien zostać uwzględniony
termin dojrzewania owoców, przydatność do maszynowego zbioru oraz wartość
przetwórcza i zamrażalnicza owoców.
Fot. 6. Mateczniki , w których produkuje się sadzonki agrestu przez odkłady (a), lub przez obsypywanie trocinami roślin matecznych posadzonych na czarnej macie szkółkarskiej (b) |
Materiał szkółkarski
i termin sadzenia. Krzewy kupujemy w kwalifikowanych szkółkach (fot. 6), co
gwarantuje wysoką zdrowotność i jakość materiału oraz tożsamość odmianową. Do
nasadzeń towarowych poleca się sadzonki pierwszego wyboru, z dobrze
rozbudowanym systemem korzeniowym (fot. 7).
Fot. 7. Sadzonki agrestu ukorzenione w doniczkach |
Zapewnia to prawidłowe przyjęcie
się krzewów oraz silny wzrost i rozwój po posadzeniu na miejsce stałe.
Produkcja sadzonek agrestu we własnym zakresie z niepewnego materiału
roślinnego jest zawsze ryzykowna i trudna. Dla obu technologii uprawy termin
zakładania plantacji jesienią jest bardziej uzasadniony niż wiosenny. Mamy
wtedy do wyboru większy asortyment odmian oraz materiał szkółkarski lepszej
jakości. Ponadto, bierzemy pod uwagę wczesne rozpoczynanie wegetacji roślin
agrestu. Sadzenie wiosenne daje z reguły gorsze rezultaty. Jeżeli jednak
decydujemy się na ten termin, rośliny sadzimy jak najwcześniej, gdy tylko można
przygotować pole. Podczas suchych wiosen przyjęcie i wzrost krzewów są jednak
gorsze niż przy sadzeniu jesienią. Rozstawa roślin musi być tak dostosowana,
aby wszystkie prace związane z pielęgnacją, ochroną roślin i zbiorem owoców
odbywały się bez kłopotów. Przy wyborze odpowiedniej rozstawy należy wziąć
także pod uwagę sposób prowadzenia krzewów i siłę wzrostu odmiany, jakość i żyzność
gleby oraz posiadany sprzęt (ciągnik, kombajn i inne maszyny).
Technologia produkcji owoców do przetwórstwa
• Na plantacjach towarowych, dostosowanych do zbioru
kombajnowego owoców, poleca się sadzić krzewy w rozstawie 3,5-4,0 m x 0,50-0,60
m (ok. 4200-5500 szt./ha). Gęste sadzenie krzewów w rzędach powoduje, że
rośliny rozrastają się bardziej pionowo w kierunku międzyrzędzi, natomiast
szerokie międzyrzędzia pozwalają na przejazd opryskiwaczy, kombajnów i innych
maszyn.
• Na małych plantacjach założonych do ręcznego zbioru
rośliny sadzi się w mniejszej rozstawie 2,0-2,5 m x 0,5 m, a nawet co 0,40 m
(8000-12 500 szt./ha). Krzewy w rzędzie prowadzone są w wąskich szpalerach
poprzez przywiązywanie pędów do drutów rozciągniętych między słupkami i
podporami. Stosowane w tej technologii węższe międzyrzędzia zapewniają przejazd
wąskimi ciągnikami ogrodniczymi wraz współpracującymi maszynami (kosiarki,
opryskiwacz, itp.).
Dla obu technologii produkcji poleca się, aby rzędy wytyczać w kierunku północ-południe. Takie usytuowanie wpływa na lepsze i równomierne naświetlenie roślin w sezonie wegetacyjnym oraz stanowi osłonę kolejnych rzędów przed przeważającymi u nas wiatrami zachodnimi. Przed sadzeniem należy rozważyć rozmieszczenie odmian, zwłaszcza na dużych plantacjach. Ponadto posadzenie 2 lub 3 odmian zmniejsza ryzyko produkcyjne oraz wydłuża okres eksploatacji i zbioru owoców kombajnem. W zależności od technologii produkcji i wielkości plantacji, sadzenie krzewów agrestu wykonujemy ręcznie lub przy użyciu różnych typów sadzarek współpracujących z ciągnikami. Krzewy sadzimy zawsze o 5-7 cm głębiej niż rosły w szkółce. Po posadzeniu glebę wokół krzewów należy dobrze udeptać lub docisnąć.
Dla obu technologii produkcji poleca się, aby rzędy wytyczać w kierunku północ-południe. Takie usytuowanie wpływa na lepsze i równomierne naświetlenie roślin w sezonie wegetacyjnym oraz stanowi osłonę kolejnych rzędów przed przeważającymi u nas wiatrami zachodnimi. Przed sadzeniem należy rozważyć rozmieszczenie odmian, zwłaszcza na dużych plantacjach. Ponadto posadzenie 2 lub 3 odmian zmniejsza ryzyko produkcyjne oraz wydłuża okres eksploatacji i zbioru owoców kombajnem. W zależności od technologii produkcji i wielkości plantacji, sadzenie krzewów agrestu wykonujemy ręcznie lub przy użyciu różnych typów sadzarek współpracujących z ciągnikami. Krzewy sadzimy zawsze o 5-7 cm głębiej niż rosły w szkółce. Po posadzeniu glebę wokół krzewów należy dobrze udeptać lub docisnąć.
Artykuł na podstawie „Hasło ogrodnicze” nr 5/2008, „Produkcja
agrestu” - autor dr Stanisław Pluta,
zdjęcia pochodzą z artykułu (fot. 1 - autor A. Fura, fot. 2 – autor S. Pluta, fot 6
i 7 – autor T. Werner) oraz zasobów Pixabay (fot. 3, 4, 5).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz