środa, 22 października 2014

Donice kaskadowe COUBI - zioła w domu przez cały rok



 
Doniczka Coubi DKN3003 to potrójna doniczka kaskadowa z serii Coubi Family.
Pomieści cały ziołowy ogródek! Zwraca uwagę oryginalnym kształtem i przemyślną konstrukcją.
Prosta do złożenia. Dzięki specjalnym wgłębieniom w dnie, gdzie zbiera się nadmiar wody, można ją także rozdzielić i używać jako 3 odrębnych doniczek.
Wymiary: Szerokość 29,5cm, średnica 29,5cm, wysokość 38cm



  Obecnie dostępne kolory:
  • biały
  • pistacjowy
  

ZAPRASZAMY:
       
           link: DONICZKI COUBI NA ZIOŁA







Zioła w domu - uprawa w doniczkach, jak sadzić, kiedy siać


Zioła w domu, uprawiane w doniczkach, to doskonały sposób aby świeże zioła mieć zawsze pod ręką. Szczególnie jeśli doniczki z ziołami ustawimy na parapecie w kuchni. Wówczas w każdej chwili można je dodać do potraw i cieszyć się ich smakiem i aromatem.
Uprawa ziół w domu ma wiele zalet. Nie tylko pozwala mieć świeże zioła zawsze pod ręką ale też daje nam pewność, że zjadane przez nas zioła są uprawiane bez sztucznych nawozów i innych zbędnych dodatków. Sporo ziół ma dość niewielkie wymagania uprawowe, dlatego też są to dobre rośliny dla osób które nie mają dużego doświadczenia w uprawie roślin, a chciały by cieszyć się swoją własną uprawą w domu.


Jakie zioła uprawiać w domu

W pojemnikach i doniczkach może być uprawiana zdecydowana większość ziół. Nie tylko na słonecznym parapecie kuchennym ale też na balkonie lub tarasie. Możemy je uprawiać w pojemnikach rozstawionych na półkach przy ścianach czy też doniczkach wiszących. Uprawa ziół w doniczkach na balkonie ma tę zaletę, że na okres zimy, delikatne zioła można przenieść do pomieszczeń i uprawiać jak inne zioła w domu.
Z ziół jednorocznych polecam: bazylię, cząber i majeranek. Koper natomiast bywa kapryśny w uprawie doniczkowej.
Z ziół dwuletnich obowiązkowa jest pietruszka. Nie tylko łatwa w uprawie ale i często używana w kuchni. Warto też zwrócić uwagę na kminek.
Z ziół bylinowych (wieloletnich) warto posadzić melisę, miętę, oregano, lebiodkę, rozmaryn lekarski i tymianek.


Jak uprawiać zioła w domu

Do uprawy ziół w domu wybierz miejsce dobrze nasłonecznione. Najlepiej parapet okienny (byle nie okno od północy).

Kiedy i jak siać zioła w domu?
Większość ziół można uprawiać z wysiewu nasion. Idealnym okresem na wysiew jest końcówka zimy (początek marca). Wówczas dzień będzie już wystarczająco długi aby Twoje siewki miały odpowiednią porcję słońca. Jeżeli jednak chcesz mieć świeżą dostawę ziół w okresie zimowym, nasiona wysiej także w lipcu lub sierpniu. W ten sposób będziesz cieszyć się smakiem ziół przez cały rok!

Nasiona ziół wysiewa się najpierw do niewielkich pojemników (mogą być to małe doniczki, opakowania po jogurtach itp.) z otworami w dnie. Przez otwory odpłynie nadmiar wody po podlewaniu. Najlepiej użyć specjalnej ziemi do wysiewu nasion. Taka ziemia jest odkażona i dzięki temu zmniejszysz ryzyko chorób delikatnych siewek.

Gdy siewki podrosną, przesadź je do docelowych, większych doniczek. Te mogą być już wypełnione zwykłą ziemią dla roślin doniczkowych, wymieszaną dla rozluźnienia z piaskiem. Bardziej wymagający mogą kupić specjalną mieszankę ziemi dla warzyw i ziół.

Na dnie każdej doniczki z ziołami umieść warstwę drenażową z drobnych kamyków lub keramzytu (zapobiega zaleganiu wody na dnie doniczki).


Jak pielęgnować zioła w domu

Zioła potrzebują dużo wilgoci. Przesuszone już nie odżyją. Zioła w domu podlewaj więc regularnie, ale uważaj też żeby nie przelać. Do podlewania możesz używać wody prosto z kranu, ale zioła będą lepiej rosły podlewane wodą o temperaturze pokojowej, odstawioną w konewce przynajmniej na dobę.Zioła uprawiane w doniczkach najlepiej rosną w temperaturze od 15 do 20°C. Lepiej ich zatem nie przegrzewać. Nie narażaj ich też na przeciągi. Jeżeli otwierasz okno, przy którym uprawiasz zioła, to na czas wietrzenia odstaw rośliny nieco dalej.

Zioła jednoroczne rosnące w świeżej, dobrej jakościowo ziemi, poradzą sobie bez dodatkowego nawożenia. Zioła wieloletnie zasilaj nawozem płynnym co 2 tygodnie, szczególnie późną wiosną i latem. Stosuj wyłącznie nawozy oparte o składniki naturalne.


Zioła z sadzonek w doniczce

Oczywiście zakup nasion to nie jedyny sposób na rozpoczęcie uprawy ziół. Można też kupić gotowe sadzonki w doniczkach, coraz częściej sprzedawane w marketach spożywczych. Wybieraj tylko rośliny zdrowe, o dobrym wyglądzie. Przechyl je i zobacz czy pod spodem liści nie ma rdzawych plamek lub białego nalotu. Jeżeli sadzonki mają przetrwać, to w domu trzeba je przesadzić do większych doniczek.

Sam mam jednak nie najlepsze doświadczenia z takimi sadzonkami. Ich żywotność jest wątpliwa. Kto wie w jakich warunkach były hodowane i czym pędzone? Uprawiając zioła samodzielnie "od nasionka" mamy jednak większą pewność, że uzyskane w ten sposób rośliny są zdrowe. Dlatego właśnie do wysiewu nasion Cię zachęcam.


Zbiór i przechowywanie ziół uprawianych w domu

Zbierając zioła z uprawy w domu, staraj się nie zakłócać zbytnio ich naturalnego wzrostu. Jeżeli zbierasz zioła tworzące kępy, jak np. pietruszka, zbieraj wyłącznie zewnętrzne liście. Dzięki temu pobudzisz roślinę do wypuszczania nowych pędów ze środka kępy.

Do spożycia na świeżo zioła zbieraj tuż przed posiłkiem. Jeżeli chcesz zioła przechowywać, możesz je zasuszyć lub zamrozić. Zabiegi te też trzeba przeprowadzić natychmiast po zbiorze, gdyż ścięte zioła szybko tracą swoje walory.

Suszenie ziół w domu przeprowadź w ciepłym, suchym i dobrze wietrzonym miejscu. Najlepiej je rozwiesić.

Kto się niecierpliwi, może wysuszyć zioła w kuchence mikrofalowej. Takie suszenie przeprowadza się przy minimalnej mocy urządzenia, przez 2 do 3 minut, sprawdzając stan ziół co 30 sekund (najlepiej najpierw przeprowadzić suszenie próbne małej ilości ziół). Po wysuszeniu zioła rozkrusz.

Suszone zioła przechowuje się pojemnikach ceramicznych, chroniących je przed dostępem światła i wilgoci.

Zioła w domu możesz też zamrozić. Dzięki temu lepiej zachowasz aromat pietruszki czy bazylii. Do mrożenia zioła popakuj w foliowe torebki (opisane, jakie zioło jest w środku!) i włóż do zamrażarki. Jeżeli zioła mają być w stanie zamrożenia przechowywane długo, warto je przed mrożeniem blanszować. Polega to na zanurzeniu ziół we wrzątku, a następnie schłodzeniu w lodowatej wodzie. Po tym zabiegu trzeba je osuszyć i już można mrozić.

A jeżeli chcesz uzyskać coś niezwykłego, zioła możesz też mrozić w kostkach lodu. Jest to dobry sposób przechowywania kwiatów ogórecznika i liści mięty, używanych jako dekoracyjny dodatek do napojów. Przed użyciem, kostki lodu z zamrożonymi ziołami umieść na sitku aby odsączyć wodę po rozmrożeniu. No i... smacznego!

(artykuł ze strony poradnikogrodniczy.pl)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...